Bebekler söz konusu olduğunda deneyimleyeceğiniz ilkler her zaman heyecan ve endişe verici olur. Tıpkı bebeğinizin tırnaklarını keseceğiniz ilk gün gibi…
Bebekler söz konusu olduğunda deneyimleyeceğiniz ilkler her zaman heyecan ve endişe verici olur. Tıpkı bebeğinizin tırnaklarını keseceğiniz ilk gün gibi… Aslına bakılırsa bu heyecanın da endişenin de kaynağı, bebeğin canını acıtma ihtimali ile doğan endişedir. Ancak bu konuda özellikle de tırnak bakımında bilmeniz gereken birkaç ipucunu uyguladığınızda korkmanızı veya kaygı duymanızı gerektirecek durumların ortadan kalktığını göreceksiniz
Bebekler genellikle uzun tırnaklarla doğarlar. Bu tırnaklar her ne kadar ince ve zararsız görünse de bebeğinizin cildine zarar verebilir, yüzünü çizmesine, tırnak içinde biriken kirler ile mikrop kapmasına sebep olabilir. Bu sebeple bebeklerin tırnakları çok da geciktirilmeden kesilmelidir. Bu yüzden bebeklerin ve çocukların tırnakları sık sık kesilmeli ve daima kısa tutulmalıdır. El tırnakları haftada 1-2 kez, ayak tırnakları ise ayda 1-2 kez kesilmelidir. Bebeğin tırnaklarını kesmek için en uygun vakit banyo yaptırmadan önce olmalıdır.
Bebeklerin tırnakları nasıl kesilmelidir?
Bebekler için ucu yuvarlak ve ona özel kullanılan tırnak makası ile el tırnakları yuvarlak, ayak tırnakları düz kesilmelidir.
Bebeklerin tırnaklarını keserken ilk önce parmağını nazikte tutun ve parmağın etli kısmını geriye çekin. Sonrasında ise çok derin olmayacak şekilde tırnak makasını tırnağa yerleştirerek kesmelisiniz. En son ise kağıt törpü yardımıyla bebeğinizin tırnaklarını özellikle de daha sivri kalan tırnak kenarlarını törpüleyin. Törpülemek atlanmaması gereken bir adımdır çünkü kesilen tırnak daha da sivrileşir. Haliyle bebeğinizin kendine zarar verme riski daha da artar.
Çocuklara erken yaşlardan itibaren tırnak bakımı öğretilmelidir. Temizlik en önemlisidir, bunu periyodik kesim ve törpülemek, düzenli tırnak eti bakımı yapmak ilerleyen yaşlarda sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olmalarını sağlayacaktır.